
Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ.
Οι θεραπείες απευθύνονται σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες που αντιμετωπίζουν τα ακόλουθα προβλήματα:
ΕΙΔΗ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ
Ατομική ψυχοθεραπεία
Οι ατομικές συνεδρίες διαρκούν 1 ώρα. Στην πρώτη συνεδρία συζητάμε με το άτομο εκτενώς τα προβλήματα ή διλήμματα που το απασχολούν, το ιστορικό και εξέλιξή τους, τις απόψεις του για τα αίτια, τις προσπάθειες που έκανε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τυχόν λύσεις που βρήκε στο παρελθόν και στο παρόν. Ο τρόπος με τον οποίον οι σχέσεις του ατόμου επηρεάζουν και επηρεάζονται από το πρόβλημα ή δίλημμα είναι ένα σημαντικό κομμάτι της αρχικής διερεύνησης. Συνήθως στο τέλος της πρώτης ή δεύτερης συνεδρίας συζητάμε τα πιθανά αίτια και τους παράγοντες που επηρεάζουν τη δυσκολία, θέτουμε στόχους και διαμορφώνουμε ένα αρχικό σχέδιο θεραπείας. Αυτό το σχέδιο βεβαίως δεν είναι στατικό αλλά εξελίσσεται καθώς προχωράει η θεραπεία. Η συχνότητα των συνεδριών ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη, τις προτιμήσεις και δυνατότητές του αλλά και τη φάση της θεραπείας. Ειδικά στην αρχή της θεραπείας συνήθως προτείνουμε συνεδρίες για μία φορά τη βδομάδα ή μία φορά στις δύο βδομάδες. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο και κάποιες φορές οργανώνουμε λιγότερο συχνές συνεδρίες, όπως μία φορά το μήνα.
Θεραπεία ζεύγους
Οι συνεδρίες ζεύγους διαρκούν 1.5 ώρα. Στην πρώτη συνεδρία συζητάμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ζευγάρι, το ιστορικό και απόψεις του καθενός για τους παράγοντες που επηρεάζουν τη δυσκολία ανάμεσά τους, καθώς και λύσεις που δοκίμασαν οι ίδιοι μέχρι τώρα.
Πρωταρχικό μέλημα είναι η καλλιέργεια ενός κλίματος εμπιστοσύνης, αμοιβαίου σεβασμού και ασφάλειας όπου ο καθένας έχει την ευκαιρία να μιλήσει και να εκδηλώσει τα συναισθήματά του. Όπως και με την ατομική ψυχοθεραπεία συζητάμε με το ζευγάρι το σχέδιο θεραπείας και συμφωνούμε την συχνότητα των συνεδριών. Η θεραπεία ζεύγους περιλαμβάνει θεραπείες κοινές με τα δύο άτομα, αν και σε κάποια φάση αυτές μπορεί να εναλλάσσονται με ατομικές συνεδρίες του καθενός.
Οι συνεδρίες είναι λιγότερο συχνές από την ατομική ψυχοθεραπεία, συνήθως μία φορά στις δύο βδομάδες στην αρχή και μετά μια φορά το μήνα.
Οικογενειακή ψυχοθεραπεία
Οι οικογενειακές συνεδρίες διαρκούν 1.5 ώρα. Όπως και με τη θεραπεία ζεύγους πρωταρχικό μας μέλημα είναι να δημιουργήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης όπου το κάθε μέλος της οικογένειας μιλάει ελεύθερα αλλά και ακούει τις απόψεις και σέβεται τη διαφορετικότητα και τα συναισθήματα των άλλων. Συζητάμε και αποφασίζουμε μαζί με την οικογένεια την συχνότητα αλλά και τη σύσταση των συνεδριών. Μπορεί να έχουμε συνεδρίες με όλα τα μέλη της οικογένειας ή με υποομάδες ή και κάποιες ατομικές συνεδρίες, αν αυτό είναι χρήσιμο.
Οι οικογενειακές συνεδρίες μπορεί να ξεκινάνε από μία φορά στις δύο βδομάδες και εξελίσσονται σε μία φορά το μήνα ή και λιγότερο συχνά καθώς προχωράει η θεραπεία.
Ομαδική ψυχοθεραπεία - Ομαδικά προγράμματα
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της ομαδικής ψυχοθεραπείας είναι ότι επιτρέπει την αλληλοϋποστήριξη ανάμεσα σε άτομα που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες δυσκολίες. Τα μέλη της θεραπευτικής ομάδας μοιράζονται εμπειρίες, συναισθήματα αλλά και συμβουλές για λύσεις που έχουν βρει στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους. Κάποιες ομάδες είναι μόνο βιωματικές, άλλες έχουν και εκπαιδευτικό περιεχόμενο όπως την εκμάθηση νέων ψυχολογικών δεξιοτήτων. Για να πάρετε πληροφορίες για νέους κύκλους προγραμμάτων ή νέα θεματική, μπορείτε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις της ιστοσελίδας ή να γραφτείστε στη λίστα μας για να λαμβάνετε ενημερωτικά emails. Ομαδικά προγράμματα που γίνονται στο Κέντρο αυτήν την περίοδο είναι:
Πρόγραμμα Διαχείρισης του Στρες με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness): Αυτό το πρόγραμμα είναι 8 εβδομαδιαίων δίωρων συναντήσεων και πραγματοποιείται 2 φορές το χρόνο, κάθε φορά με νέους συμμετέχοντες. Άτομα που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα μπορούν να έρχονται σε μηνιαίες ωριαίες συναντήσεις πρακτικής Mindfulness που κάνουμε δωρεάν στο Κέντρο και σε Ημέρες Σιωπηλής Πρακτικής στην Ενσυνειδητότητα (All Say Silent Practice) που διοργανώνονται στο Κέντρο "Ψυχή τε και σώματι" δύο φορές τον χρόνο. Συντονίστρια είναι η Σοφία Μεσσάρη, Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια. Για περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα και γενικότερα για το Mindfulness διαβάστε εδώ.
Ψυχόδραμα:
Για αναλυτικές πληροφορίες για το ψυχόδραμα διαβάστε εδώ.
Για να παρακολουθήστε συνέντευξη στην ΕΡΤ για το Ψυχόδραμα πατήστε εδώ.