ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
επιλέξτε απο τις παρακάτω κατηγορίες

ΑΡΘΡΑ
ΟΜΙΛΙΕΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ. 

  

Όταν στους δύο τρίτος… χωρεί

«Στους δύο τρίτος δεν χωρεί» ορίζει μια λαϊκή παροιμία, υπογραμμίζοντας την κεντρική θέση που κατέχει η συζυγική πίστη για ένα ζευγάρι. Κι όμως πολλοί γάμοι δοκιμάζονται από την κρίση μιας εξωσυζυγικής σχέσης, είτε αυτή είναι σύντομη ερωτική επαφή είτε μακροχρόνια παράλληλη σχέση. Η αίσθηση της προδοσίας και ο πόνος της απόρριψης οδηγούν σε κατηγόριες από τον προδομένο και σε ενοχές του άπιστου συντρόφου. Όταν όμως ο αρχικός πόνος και θυμός καταλαγιάσει, η κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νηφάλιο προβληματισμό και αναθεώρηση της σχέσης. Για ποιους λόγους ο ένας σύντροφος στράφηκε προς τα έξω; Τι επέτρεψε σε ένα τρίτο άτομο να ‘εισχωρήσει’ στη σχέση του ζευγαριού;

Μια μακροχρόνια σχέση στην εξέλιξή της περνάει από στάδια που την δοκιμάζουν. Πάρτε για παράδειγμα τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει σε μια σχέση η γέννηση και ανατροφή παιδιών. Οι ανάγκες των παιδιών, ειδικά στα πρώτα χρόνια, συχνά παίρνουν κεντρική θέση στη ζωή μιας οικογένειας παραμερίζοντας άλλες προσωπικές ανάγκες ή ανάγκες της σχέσης του ζευγαριού. Αυτό μπορεί να γίνει σχεδόν ανεπαίσθητα και, αν δεν προσέξει το ζευγάρι, φθάνουν να περνούν ελάχιστο χρόνο μόνοι τους. Η επαφή τους περιορίζεται στην πρακτική διεκπεραίωση ευθυνών, χωρίς αυθορμητισμό και ευκαιρίες για διασκέδαση, με χαρακτηριστική αν και όχι αποκλειστική ένδειξη την μείωση της συχνότητας και απόλαυσης της σεξουαλικής τους επαφής. Η αποκάλυψη μιας εξωσυζυγικής σχέσης κάποιες φορές ‘ταρακουνάει’ το ζευγάρι και το κάνει να συνειδητοποιήσει ότι απομακρύνθηκαν τόσο που ‘χάθηκαν’ ο ένας από τον άλλον.

Σε άλλα ζευγάρια υπάρχει ανοιχτή και έντονη δυσαρέσκεια για τη σχέση που εκφράζεται με συχνούς καβγάδες ή ψυχρότητα. Ο ένας σύντροφος μπορεί τότε να στραφεί έξω από τη σχέση για να βρει την αποδοχή και επικοινωνία ή απλά την αγκαλιά που νιώθει ότι δεν βρίσκει μέσα από τη σχέση του. Κάποιες φορές είναι η ανάγκη για επιβεβαίωση που οδηγεί συντρόφους σε αναζήτηση εξωσυζυγικής σχέσης, ειδικά όταν αμφισβητούν τον εαυτό τους και νιώθουν απογοητευμένοι γενικότερα από αυτά που κατάφεραν στη ζωή. Η έξαρση της νέας ερωτικής επαφής και η αίσθηση ότι ακόμα «περνάει η μπογιά τους» λειτουργούν ως ισχυρή τονωτική ένεση για την φθίνουσα αυτοπεποίθησή τους.

Η εξωσυζυγική σχέση αποτελεί μια από τις σοβαρότερες κρίσεις στη ζωή ενός ζευγαριού. Πολλές φορές οδηγεί στην επιδείνωση της σχέσης ή ακόμα και στη διάλυσή της. Το τέλος ή η επιδείνωση δεν είναι όμως οι μόνες δυνατές συνέπειες. Για κάποια ζευγάρια η εξωσυζυγική σχέση παίζει αφυπνιστικό ρόλο. Το σοκ που προκαλεί τα ‘ξυπνάει’ και τα υποχρεώνει να στραφούν εκ νέου προς τη σχέση, να την αναθεωρήσουν και, αν κρίνουν ότι αξίζει, να δουλέψουν από κοινού για να την χτίσουν σε νέες, πιο στέρεες βάσεις.

 

Σοφία Μεσσάρη
Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι»
Πινδάρου 11Β, Ξάνθη. Τηλ.: 25411 00434.
www.ptks.gr