ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
επιλέξτε απο τις παρακάτω κατηγορίες

ΑΡΘΡΑ
ΟΜΙΛΙΕΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ. 

  

Όταν ο πελαργός δεν έρχεται (Μέρος Β)

Οι δυσκολίες σύλληψης και οι ιατρικές επεμβάσεις που συχνά τις συνοδεύουν, όπως η εξωσωματική, δημιουργούν μια θύελλα συναισθημάτων για τον άντρα και τη γυναίκα που επηρεάζει όχι μόνο τη συναισθηματική ηρεμία και ισορροπία του καθενός αλλά και τη σχέση του ζευγαριού.

Ήδη από την πρώτη φάση, όταν το ζευγάρι προσπαθεί να πετύχει την εγκυμοσύνη με τον προγραμματισμό επαφών στις γόνιμες μέρες, το άγχος και η πίεση αρχίζουν να αλλάζουν τη σχέση.  Ο αυθορμητισμός, κάποιες φορές ακόμα και η απόλαυση των σεξουαλικών επαφών μειώνονται, καθώς το σεξ γίνεται με αυστηρό προγραμματισμό, ανεξάρτητα από τη ψυχική ή σωματική διάθεση του καθενός. Ο στόχος του άλλωστε σ’ αυτή τη φάση είναι η επιθυμητή εγκυμοσύνη και δευτερευόντως η ψυχική εγγύτητα του ζευγαριού ή η σεξουαλική απόλαυση. Κάποιες φορές το άγχος και η πίεση είναι τέτοια που το ζευγάρι αρχίζει να παραμελεί κοινές δραστηριότητες ή χόμπι που απολάμβαναν. Μπορεί να αρχίσει η δυσαρέσκεια και τα παράπονα ότι η σχέση παίρνει δεύτερη θέση, ότι το μοναδικό ενδιαφέρον του άλλου έχει γίνει η επιδίωξη της εγκυμοσύνης. Αν το ζευγάρι μπει στη διαδικασία των εξωσωματικών η πίεση που υπήρχε για προγραμματισμένες σεξουαλικές επαφές απομακρύνεται και αυτό μπορεί να δώσει κάποια ανακούφιση. Μαζί τονώνεται η ελπίδα ότι επιτέλους θα δοθεί μια ιατρική λύση στο πρόβλημα με το οποίο πάλευαν για καιρό μόνοι τους. Βέβαια οι δύσκολες διαδικασίες της εξωσωματικής είναι μια καινούρια πρόκληση. Η ανάγκη συναισθηματικής στήριξης της γυναίκας αυξάνονται – άλλωστε εκείνη θα υποστεί το σωματικό βάρος των παρεμβάσεων. Είναι σημαντικό όμως σ’ αυτή τη φάση να μην ξεχάσουμε τον άντρα και τις ανάγκες που έχει και εκείνος για στήριξη. Όμως για κάποια ζευγάρια η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι εκείνη της αποτυχίας… Όταν οι επανειλημμένες προσπάθειες για να πετύχουν την εγκυμοσύνη αποτυγχάνουν, όταν ακόμα και οι ιατρικές παρεμβάσεις δεν τους δίνουν το παιδί που ποθούν τόσο. Ο κοινός πόνος μπορεί να ενώσει το ζευγάρι, να το φέρει πιο κοντά. Όμως κάποιες φορές συμβαίνει το αντίθετο. Γίνεται δύσκολο να ‘κοιτάξει’ ο ένας τη θλίψη στα μάτια του άλλου και το ζευγάρι αρχίζει να αποφεύγει την επικοινωνία και επαφή.

Το ‘μοίρασμα’ του πόνου, η ανοιχτή επικοινωνία των σκέψεων και των συναισθημάτων είναι αυτό που διαφοροποιεί τα ζευγάρια που βγαίνουν δυνατότερα από αυτή τη δοκιμασία από αυτά που λυγίζουν και απομακρύνονται συναισθηματικά. Εξίσου σημαντικό είναι το ζευγάρι να προγραμματίσει χρόνο για κοινές απολαύσεις, κοινωνικές επαφές, ρομαντικές βραδιές, ταξίδια. Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι επιτακτική η ανάγκη να φροντίσουν ο ένας τον άλλον, να καλλιεργήσουν την αγάπη τους, να προστατεύσουν τη σχέση τους από τη θύελλα. Πιασμένοι χέρι χέρι θα βρουν δρόμο έξω από τη θύελλα, θα οδηγήσουν με ασφάλεια το καράβι της ζωής τους σε ένα καινούριο απάνεμο λιμάνι.

Σοφία Μεσσάρη
Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών "Ψυχή τε και σώματι"