ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
επιλέξτε απο τις παρακάτω κατηγορίες

ΑΡΘΡΑ
ΟΜΙΛΙΕΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ. 

  

Όταν ο πελαργός δεν έρχεται..

Η επιθυμία για παιδί είναι δυνατή σε πολλά ζευγάρια. Η όλη διαδικασία φαίνεται τόσο απλή, σχεδόν αυτονόητη: όταν σταματήσουμε τις προφυλάξεις και προγραμματίσουμε επαφές στις γόνιμες μέρες, ο φυσιολογικός κύκλος της ζωής θα τεθεί σε λειτουργία από μόνος του. Όμως δεν είναι πάντα έτσι..

Κάποια ζευγάρια δυσκολεύονται να πετύχουν την επιθυμητή εγκυμοσύνη. Προσπαθούν αλλά η περίοδος έρχεται ‘ανελέητα’ τον ένα μήνα μετά τον άλλον. Στις ενδιάμεσες μέρες του κύκλου, η γυναίκα μπορεί και να αρχίσει να φαντάζεται συμπτώματα εγκυμοσύνης: νομίζει ότι φουσκώνει το στήθος, ίσως κάποιες ζαλάδες. Η ελπίδα φουντώνει για να γκρεμιστεί μετά από λίγες βδομάδες με την έναρξη της επομένης περιόδου. Η γυναίκα αισθάνεται ανόητη για τα συμπτώματα που ένιωσε, προδομένη από το σώμα της που είναι σαν να την κοροϊδεύει. Στο μεταξύ ο οικογενειακός και κοινωνικός περίγυρος επιδεινώνει την κατάσταση αγωνίας και πόνου του ζευγαριού ρωτώντας κάθε τόσο: «Τι θα γίνει; Δεν θα κάνετε κι εσείς κανένα παιδάκι; Τι περιμένετε;» Γυναίκες γύρω, φίλες, συγγενείς, μένουν έγκυες, κάνουν παιδιά με μια ευκολία που κάνει το ζευγάρι να αναρωτιέται στα κρυφά με ζήλεια και θυμό «Γιατί αυτοί το καταφέρνουν και όχι εμείς;», «Γιατί να συμβεί αυτό σε μας;!» Και βέβαια η ντροπή που το σώμα τους δεν καταφέρνει κάτι τόσο φυσιολογικό και η απελπισία που σε κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή τους δεν έχουν τον έλεγχο.. Η εξωσωματική μπορεί να προσφέρει την ιατρική λύση στο αδιέξοδο που νιώθει το ζευγάρι αλλά με κάποιο κόστος σωματικά και συναισθηματικά. Η διαδικασία απαιτεί υψηλές δόσεις ορμονών και άλλες δύσκολες επεμβάσεις. Και βέβαια υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο της αποτυχίας.. Δεν είναι περίεργο που κάτω από αυτές τις συνθήκες οι γυναίκες ιδιαίτερα μπορεί να βασανίζονται από αυξημένα επίπεδα άγχους αλλά και κατάθλιψη.

 Δεν υπάρχει μια εύκολη “συνταγή” για το πώς να επιβιώσει κάποιος συναισθηματικά τις δυσκολίες σύλληψης. Βοηθάει να εκφράσει τα συναισθήματα που την/τον κατακλύζουν, να μιλήσει σε κάποιον που εμπιστεύεται ή σε κάποιον ειδικό. Είναι σημαντικό η γυναίκα και ο άντρας να φροντίσουν τον εαυτό τους, σωματικά – με διατροφή, ύπνο και άσκηση – και ψυχικά, μειώνοντας το στρες όπου μπορούν, κάνοντας πράγματα που απολαμβάνουν. Όλα αυτά όχι σαν μεθόδους για να πετύχουν την εγκυμοσύνη αλλά για να αντέξουν συναισθηματικά τη θύελλα που συνοδεύει τις δυσκολίες σύλληψης και τις επεμβάσεις τους. Και σιγά σιγά να κινηθούν προς την αποδοχή της κατάστασης που αντιμετωπίζουν. Αυτό είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Είναι ανώφελο και ψυχοφθόρο να σκεφτόμαστε το άδικο ή απαράδεκτο μιας κατάστασης. Δεν διαλέγουμε πάντα τις δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στη ζωή.  Το μόνο που διαλέγουμε είναι τον τρόπο με τον οποίον θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που μας παρουσιάζονται. Βέβαια τη θύελλα καλείται να αντιμετωπίσει και το ζευγάρι σαν σχέση αλλά για αυτό θα μιλήσουμε την επόμενη βδομάδα.

Σοφία Μεσσάρη
Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών "Ψυχή τε και σώματι"