ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
επιλέξτε απο τις παρακάτω κατηγορίες

ΑΡΘΡΑ
ΟΜΙΛΙΕΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ. 

  

Όταν η εξωτερική εμφάνιση γίνεται εμμονή

Το καλοκαίρι επιτέλους έφτασε και μαζί με αυτό η πολυπόθητη έξοδος στις παραλίες. Εκτός όμως από τη ξενοιασιά, τις εξορμήσεις στη θάλασσα συνοδεύουν έγνοιες και αγωνίες που έχουν να κάνουν με την εξωτερική μας εμφάνιση και το πώς την κρίνουν οι άλλοι. Η σωματική εμφάνιση είναι σημαντικό κομμάτι της προσωπικής μας ταυτότητας που επηρεάζει την αυτοεκτίμησή και τις σχέσεις μας. Αυτό είναι ως ένα σημείο φυσιολογικό αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε  εμμονή με ολέθριες συνέπειες για τη σωματική υγεία και γενικότερη ευημερία.

Κάποια άτομα παγιδεύονται σε μια ανελέητη προσπάθεια να δημιουργήσουν το τέλειο κορμί. Επιδίδονται σε σκληρή και παρατεταμένη δίαιτα και αυστηρό πρόγραμμα διατροφής που μπορεί να συνοδεύεται από εξίσου αυστηρό πρόγραμμα άσκησης. Τέτοια είναι η προσήλωσή τους σ’ αυτά τα προγράμματα που οποιαδήποτε παρέκκλιση οδηγεί σε βασανιστικές ενοχές. Πάρτε για παράδειγμα τα ασκητικά λεπτά μοντέλα που δε διστάζουν να βλάψουν τη σωματική τους υγεία στο βωμό της μόδας. Ή τους άντρες που κάνουν bodybuilding και χρησιμοποιούν εξοντωτική καθημερινή άσκηση και τη λήψη αναβολικών στεροειδών, η παρατεταμένη και υπερβολική χρήση των οποίων μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρδιακή προσβολή. Πέρα όμως από τις σωματικές συνέπειες η πρακτική αυτή οδηγεί σε συναισθηματικές διαταραχές, όπως αυξημένη ευερεθιστικότητα και επιθετικότητα στους άντρες που κάνουν bodybuilding, ανορεξία και κατάθλιψη στα μοντέλα. Μια άλλη εκδήλωση της καταστροφικής εμμονής με την εξωτερική εμφάνιση είναι η υπερβολική και αλόγιστη χρήση χειρουργικών επεμβάσεων για τη διόρθωση σωματικών χαρακτηριστικών. Η πλαστική χειρουργική μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση ζωής ενός ατόμου. Κάποια άτομα όμως χάνουν τον έλεγχο και επιδίδονται σε απανωτές διορθωτικές επεμβάσεις σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να αλλάξουν τον εαυτό τους και να γίνουν αρεστοί.  

Όλες οι παραπάνω  προβληματικές μορφές ενασχόλησης με την εξωτερική εμφάνιση έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: την ταύτιση της ομορφιάς με την αξία ενός ατόμου, την ευτυχία και επιτυχία στις σχέσεις και τη ζωή γενικότερα. Η διαφήμιση παίζει αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία αυτού του μύθου που βεβαίως εξυπηρετεί τη διατήρηση ισχυρών συμφερόντων, όπως στο χώρο της μόδας, στις βιομηχανίες παραγωγής καλλυντικών, ειδών μακιγιάζ, σύσφιξης σώματος.  Αρκεί κανείς να ανοίξει την τηλεόραση για να βομβαρδιστεί με εικόνες ελκυστικών προσώπων που απολαμβάνουν στιγμές αγάπης με την οικογένεια τους, σκηνές κοινωνικής αποδοχής και ούτω καθεξής.

Αυτή η αντίληψη είναι τόσο ολέθρια όσο και αναληθής. Η ελκυστική εξωτερική εμφάνιση δεν εξασφαλίζει αγάπη και ευτυχία. Η ίδια η ‘ομορφιά’ είναι πολύ πιο σύνθετη καθώς τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αλλά και η σχέση μας με το άλλο άτομο επηρεάζει αποφασιστικά την όποια αντίληψή μας για την ομορφιά του. Ποια μάνα δε βλέπει όμορφο το παιδί της; Και ίσως η αγάπη της μάνας είναι ο καλύτερος οδηγός γιατί μας θυμίζει ότι η αξία του ανθρώπου είναι δεδομένη και ανεξάρτητη από εξωτερικά χαρακτηριστικά. 

Σοφία Μεσσάρη
Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών "Ψυχή τε και σώματι"