ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
επιλέξτε απο τις παρακάτω κατηγορίες

ΑΡΘΡΑ
ΟΜΙΛΙΕΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ. 

  

Το άπιστο Ναι

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί ποιές από τις καθημερινές σου δραστηριότητες σε ‘θρέφουν’, σου δίνουν ενέργεια, ηρεμία, εσωτερική σταθερότητα, ενισχύουν την αίσθηση ότι ζεις; Και αντίστροφα έχεις παρατηρήσει ποιες από τις καθημερινές σου ασχολίες σε καταβάλλουν, δημιουργούν ένταση και άγχος, σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι δεν ζεις, απλά υπάρχεις;

 Κάνοντας αυτόν τον απολογισμό διαπιστώνουμε ότι κάποιες δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα αναζωογονητικές, όπως τρυφερές στιγμές με τον αγαπημένο, μια ωραία ταινία στην τηλεόραση, μια βόλτα στην εξοχή. Άλλες πάλι είναι ιδιαίτερα πιεστικές, όπως η πληρωμή λογαριασμών, το καθάρισμα του σπιτιού, η φροντίδα των παιδιών. Αν κοιτάξουμε όμως πιο προσεκτικά, διακρίνουμε ότι ο διαχωρισμός δεν είναι τόσο ξεκάθαρος, ότι δεν είναι τόσο οι ίδιες οι δραστηριότητες αλλά ο τρόπος με τον οποίον τις προσεγγίζουμε στη ζωή μας που τις κάνει αναζωογονητικές ή καταπονητικές. Για παράδειγμα η προετοιμασία των παιδιών για ύπνο είναι μια ιδιαίτερα εξουθενωτική δραστηριότητα όταν βιάζεσαι να την ολοκληρώσεις για να συνεχίσεις με μια μακρά λίστα καθηκόντων ή όταν δυσανασχετείς και ανυπομονείς να τελειώσεις για να καθίσεις στον καναπέ και επιτέλους να ξεκουραστείς μετά από μια δύσκολη μέρα!

 Ο τρόπος με τον οποίον προσεγγίζουμε τις δραστηριότητες μας και γενικότερα οργανώνουμε τη ζωή μας επηρεάζεται από τις πεποιθήσεις και τις προσδοκίες που έχουμε για τον εαυτό μας. Άτομα με εξαιρετικά υψηλές προσδοκίες για τον εαυτό τους ή τάσεις τελειομανίας δυσκολεύονται να βάλουν όρια και αναλαμβάνουν δυσβάσταχτα μεγάλα βάρη σε όλους τους τομείς της ζωής τους. Δυσκολεύονται να πουν Όχι στην ανάληψη ευθυνών, ακόμη κι όταν είναι ήδη υπερφορτωμένα. Έτσι η καθημερινότητά τους γίνεται μια ατέλειωτη λίστα καθηκόντων. Το άτομο, για να ανταπεξέλθει στις υπέρογκες απαιτήσεις που έχει δεχτεί, περνάει από την μία δουλειά στην άλλη εκτελώντας μηχανικά, βάζοντας τικ σε κάθε εργασία που τελειώνει, με το μυαλό πάντοτε στον χρόνο που περνάει και την επόμενη εργασία που πρέπει να ολοκληρωθεί και την επόμενη και την επόμενη, μέχρι που να καταρρεύσει εξαντλημένο στο τέλος της ημέρας. Η κούραση και η πίεση είναι τόση που συνθλίβει την οποιαδήποτε ομορφιά των δραστηριοτήτων. Στο παραπάνω παράδειγμα η προετοιμασία για ύπνο, αντί για μια ευκαιρία για ουσιαστική επαφή του παιδιού με τον γονιό, γίνεται ανιαρή αγγαρεία. Ο Jon Kabat-Zinn, διεθνώς γνωστός συγγραφέας, επιστήμονας και δάσκαλος του διαλογισμού, μιλάει για το «άπιστο Ναι» για να περιγράψει την προθυμία για ανάληψη, χωρίς όρια, ευθυνών και καθηκόντων. Άπιστο, γιατί αυτά τα Ναι αυτόματα μεταφράζονται σε πολλαπλά Όχι σε άλλους τομείς της ζωής του ατόμου, στην ικανότητα να φροντίσει τον εαυτό του, να απολαύσει, να ξεκουραστεί, να βρει τον χρόνο να έρθει κοντά σε άλλους, να ζήσει πραγματικά. Άπιστο, γιατί ενώ δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι ο χρόνος αξιοποιείται δημιουργικά, ο εξουθενωτικός ρυθμός ζωής που επιβάλλει καταλήγει να προδίδει τις βαθύτερες ανάγκες του ατόμου και οδηγεί σε μια σπατάλη ζωής.    

Σοφία Μεσσάρη
Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι»
Πινδάρου 11Β, Ξάνθη. Τηλ.: 25411 00434.
www.ptks.gr