ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
επιλέξτε απο τις παρακάτω κατηγορίες

ΑΡΘΡΑ
ΟΜΙΛΙΕΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ. 

  

Και μετά τον Έρωτα τι;

Έρωτας! Λίγα συγκρίνονται με την ένταση της πρώτης επαφής, την ευφορία της ανακάλυψης του ιδανικού συντρόφου στη ζωή! Ακούμε ότι ο έρωτας, τουλάχιστον στην αρχική έντονη μορφή του, δεν κρατάει για πάντα. Όμως τίποτα δεν μας προετοιμάζει για την απογοήτευση όταν το εκτυφλωτικό θάμπωμα υποχωρεί και αρχίζουμε και βλέπουμε τον σύντροφό μας πιο ξεκάθαρα..

 «Ο έρωτας τυφλώνει!» Πράγματι στην αρχή της ερωτικής σχέσης μοιάζουμε με τυφλούς! Δεν βλέπουμε καθαρά τον σύντροφό μας, τον εξιδανικεύουμε, χανόμαστε στην ταύτιση μαζί του. Από ψυχολογική άποψη λειτουργούμε με ‘προβολές’. Επιλέγουμε δηλαδή ασυνείδητα σύντροφο που εκφράζει λιγότερο αναπτυγμένες, καταπιεσμένες πλευρές μας. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που μεγάλωσε με την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της και χρειάζεται προστασία και καθοδήγηση επιλέγει άντρα που έχει ιδιαίτερα αναπτυγμένη την ανάγκη για έλεγχο στη ζωή και σχέσεις του. Στην περίπτωση αυτή η καταπιεσμένη ικανότητα της γυναίκας για αυτοδιαχείριση εκφράζεται από τον δυναμικό, ελεγκτικό άντρα. Όταν όμως η σχέση εξελίσσεται, αναπόφευκτα το ζευγάρι βγαίνει από την αρχική φάση της εξιδανίκευσης και ταύτισης (Συγχώνευσης) και οι δύο σύντροφοι αρχίζουν και βλέπουν πιο καθαρά τις μεταξύ τους διαφορές.

Όπως περιγράφει η Βιργινία Ιωαννίδου, ψυχολόγος, στο βιβλίο της «Η τέχνη της συντροφικής ζωής», μια σχέση μετά την αρχική Συγχώνευση περνάει μέσα από στάδια εξέλιξης: την Αντίσταση, όταν οι δύο σύντροφοι νιώθουν δυσαρέσκεια και κατηγορούν ο ένας τον άλλον για τις διαφορές τους. Στο παραπάνω παράδειγμα η γυναίκα κατηγορεί τον άντρα για τον υπερβολικό έλεγχο που της ασκεί. Είναι μια φάση που χαρακτηρίζεται από καβγάδες. Υπάρχουν ζευγάρια που ‘κολλάνε’ σ’ αυτό το στάδιο συγκρούσεων για όλη τους τη ζωή. Άλλα πάλι χωρίζουν. Κάποια περνάνε στην επόμενη φάση της Διαφοροποίησης, όταν ο ένας δεν κατηγορεί πλέον τον άλλον αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη για να καλύψει τις προσωπικές του ελλείψεις. Στο παράδειγμά μας η γυναίκα επικεντρώνεται στον εαυτό της και αρχίζει να αναπτύσσει την ικανότητά της για αυτονομία και αυτοδιαχείριση. Μερικές φορές ζευγάρια απομακρύνονται τόσο ψυχολογικά σ’ αυτή τη φάση που χωρίζουν.  Κάποια όμως στρέφονται ξανά στον σύντροφό τους και επιχειρούν Επαναπροσέγγιση. Αυτό το στάδιο είναι πολύ διαφορετικό από το αρχικό του τυφλού έρωτα (Συγχώνευσης), γιατί η έλξη τώρα έχει ρεαλιστικές βάσεις. Οι δύο σύντροφοι επιλέγουν την προσέγγιση, παρόλο βλέπουν καθαρά πλέον τις δικές τους αδυναμίες και αυτές του συντρόφου τους. Σε αυτό και το επόμενο στάδιο της Ένωσης σε πιο ώριμο επίπεδο η διαφορετικότητα ανάμεσα στους δύο συντρόφους λειτουργεί σαν μια ευκαιρία για προσωπική εξέλιξη («Μέσα από τη σχέση μου με τον άλλον ανακαλύπτω και εξελίσσω πλευρές του εαυτού μου που δεν ήξερα»). Οι σύντροφοι, μετά τον αρχικό έρωτα, μπορεί να περάσουν από τις παραπάνω φάσεις επανειλημμένα σε διάφορες περιόδους στη κοινή τους ζωή, σε μια διαρκή εξέλιξη της ερωτικής τους σχέσης και μέσα από αυτήν του εαυτού τους.

 

Σοφία Μεσσάρη
Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι»
Πινδάρου 11Β, Ξάνθη. Τηλ.: 25411 00434.
www.ptks.gr