ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
επιλέξτε απο τις παρακάτω κατηγορίες

ΑΡΘΡΑ
ΟΜΙΛΙΕΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ. 

  

Η αβάσταχτη αβεβαιότητα του είναι

Ο Γάλλος φιλόσοφος, Βολταίρος, είπε κάποτε: «Η αβεβαιότητα είναι μια δυσάρεστη κατάσταση αλλά η βεβαιότητα είναι μια παράλογη κατάσταση». Σήμερα ζούμε μια περίοδο έντονης κοινωνικο-οικονομικής αβεβαιότητας. Στην σημερινή ‘κρίση’ τίποτα δεν είναι σταθερό, οι ισορροπίες, τα δεδομένα αλλάζουν και είναι δύσκολο να βρεις κάπου να γαντζωθείς για να κάνεις σχέδια, όνειρα, προγραμματισμό για το μέλλον.

Είναι φυσιολογικό να νοσταλγεί κανείς αυτό που ίσως φαντάζει τώρα σαν τον παλιό παράδεισο της βεβαιότητας. Όμως η ασφάλεια και βεβαιότητα είναι ο παράδεισος της ξεγνοιασιάς των παιδικών μας χρόνων. Αυτόν τον παράδεισο τον εγκαταλείπουμε όταν μεγαλώνουμε και αρχίζουμε να κατανοούμε την αβάσταχτη αβεβαιότητα της ύπαρξης μας. Γιατί τι είναι πιο αβάσταχτο από τη συνειδητοποίηση ότι η υγεία και ζωή μας δεν είναι κάτω από τον απόλυτο έλεγχό μας;  Ό,τι και να κάνουμε, όσα χρήματα και αγαθά κι αν μαζέψουμε, δεν μπορούμε να έχουμε ποτέ την απόλυτη βεβαιότητα της ασφάλειας. Γιατί η απόλυτη βεβαιότητα είναι μια ουτοπία. Ακόμη κι όταν νιώθουμε ότι την πιάσαμε, μας γλιστράει ξαφνικά μέσα από τα χέρια κι εξαφανίζεται. Όλοι λίγο πολύ το ξέρουμε αυτό αλλά το καταλαβαίνουμε πραγματικά όταν η ζωή μας φέρνει αντιμέτωπους με την σκληρή αυθαιρεσία της αρρώστιας και του θανάτου.

Πως όμως ζει κανείς με αυτήν την αβεβαιότητα διατηρώντας ελπίδα και κουράγιο; Η απάντηση είναι στο εδώ και τώρα. Η τωρινή στιγμή προσφέρει άπειρες πιθανότητες δημιουργίας και χαράς, μικρές και μεγάλες απολαύσεις, ευκαιρίες να γευθείς και να βοηθήσεις άλλους να γευθούν την απίστευτη γλύκα της ζωής. Η συνειδητοποίηση του εφήμερου της ζωής, αντί για απελπισία, ας μας γεμίσει με αποφασιστικότητα να εκτιμήσουμε αυτό που έχουμε τώρα, την υγεία, τις σχέσεις αλλά και την ομορφιά των απλών πραγμάτων που μας τριγυρίζουν. Αντί να πανικοβαλλόμαστε για καταστάσεις που δεν μπορούμε να προβλέψουμε ή ελέγξουμε στο μέλλον, ας επικεντρωθούμε σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε καλά τώρα, όχι μόνο για μας και την οικογένεια μας αλλά και για τους γύρω μας. Η ‘κρίση’, η αβεβαιότητα μπορεί να μας κάνει πιο εγωιστές, να μας οδηγήσει να μαζέψουμε και να κρύψουμε ό,τι μπορούμε για μας, αδιαφορώντας για τους άλλους. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι μόνο μάταιη αλλά και οδηγεί σε περισσότερο φόβο και σκοτάδι. Αν αντίθετα στραφούμε προς τους άλλους, αν προσπαθήσουμε να απαλύνουμε την αγωνία μας ανακουφίζοντας τον πόνο και αγωνία των άλλων, τότε υπάρχει φως και ελπίδα για το μέλλον. Μια καλή λέξη στο σύντροφό μας, ένα παιχνίδι με τα παιδιά μας, ένα χαμόγελο στο σερβιτόρο της καφετέριας, λίγο νερό στο αδέσποτο της γειτονιάς, όλα αυτά είναι εξίσου σημαντικά όσο και οι μεγαλόπνοες προσπάθειες αλλαγής. Είναι διαμαντάκια που προσφέρουν μικρό αλλά άσβεστο φως γύρω μας. Και όπως λέει και μια Ινδική παροιμία «Το χαμόγελο που στέλνεις στους άλλους, ξαναγυρίζει πάντα πίσω σε σένα!».

Σοφία Μεσσάρη
Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια

Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών "Ψυχή τε και σώματι"