ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
επιλέξτε απο τις παρακάτω κατηγορίες

ΑΡΘΡΑ
ΟΜΙΛΙΕΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ. 

  

Επιβιώνοντας τη “κρίση της μέσης ηλικίας”

Όταν μεγάλωνα η μέση ηλικία φάνταζε σαν μια απόμακρη και καθόλου ελκυστική περίοδος της ζωής, μια ηλικία μετά την ακμή της ζωής και λίγο πριν την παρακμή. Τότε χρησιμοποιούνταν συχνά ο όρος «κρίση της μέσης ηλικίας» για να περιγράψει το άγχος και δυσαρέσκεια που ένιωθαν κάποια άτομα αυτής της ηλικίας και τις απεγνωσμένες προσπάθειες που έκαναν για να ξεπεράσουν τον φόβο της επικείμενης παρακμής. Η αρνητική εικόνα της μέσης ηλικίας έχει αλλάξει σήμερα και έμφαση δίνεται στη δημιουργικότητα αυτής της φάσης. Ακόμα όμως κι αν δεν χρησιμοποιούμε πια τον όρο «κρίση», η μέση ηλικία συνοδεύεται από σημαντικές ψυχολογικές προκλήσεις και δοκιμασίες.

Μπαίνοντας στη τέταρτη και πέμπτη δεκαετία της ζωής το άτομο νιώθει την ανάγκη για απολογισμό της πορείας που έχει πάρει επαγγελματικά και προσωπικά. Αναρωτιέται «Έκανα ό,τι ήθελα στη ζωή μου;», «Τι απέγιναν τα όνειρά μου:», «Με ικανοποιεί η δουλειά μου;», «Είμαι ευτυχισμένος στο γάμο μου;». Η κούραση των επαναλαμβανόμενων καθημερινών υποχρεώσεων και η ρουτίνα τον καταβάλλουν. Τον κυριαρχεί μια αίσθηση ματαιότητας και στασιμότητας, συνειδητοποιεί ότι η ζωή κυλάει γρήγορα, ότι τα νιάτα φεύγουν ανεπιστρεπτί και αρχίζει να διακρίνει στο βάθος του δρόμου τα γηρατειά και το προσωπικό τέλος. Κάποια άτομα προσπαθούν να αποφύγουν τον τρόμο αυτής της συνειδητοποίησης με σπασμωδικές αντιδράσεις. ‘Κλείνοντας τα μάτια’ αποφεύγουν να κοιτάξουν τι τους περιμένει στο μέλλον και προσπαθούν να ξαναπιάσουν και να κρατήσουν σφιχτά τη νεότητα που φεύγει. Ξαναγυρνάνε σε συμπεριφορές που έκαναν ως νέοι, όπως ξενύχτια με παρέες, προσπαθούν να απαλλαγούν από ευθύνες που έχουν αναλάβει, αρχίζουν απιστίες με νεώτερες γυναίκες. Τα πάντα για να καθυστερήσουν το χρόνο που κυλάει και φεύγει ανελέητα. Κάποια άτομα παλεύουν με τη συνειδητοποίηση ότι ζούνε μια ζωή που δεν τους εκφράζει και οδηγούνται στο άγχος και την παραίτηση της κατάθλιψης.

Όμως η αναθεώρηση της ζωής σ’ αυτή την ηλικία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές και διόρθωση πορείας και μ’ αυτόν τον τρόπο σε μια νέα ‘ακμή’ στη ζωή. Η μέση ηλικία είναι μια εξαιρετικά δημιουργική φάση της ζωής, ίσως η πιο δημιουργική, γιατί συνδυάζει τις προηγμένες ικανότητες και υψηλότερη κρίση που φέρνει η ωριμότητα και πείρα με την ακόμα άκαμπτη ενέργεια και σθένος. Ο χρόνος δε γυρίζει πίσω και δεν καθυστερεί τη ροή του. Η πάλη ενάντια στο χρόνο είναι μάταιη, όπως το να προσπαθούμε να κολυμπήσουμε ενάντια στη ροή ενός πανίσχυρου ποταμού. Το τραγικότερο όμως της απόφασης να παλέψει κανείς ενάντια στο χρόνο είναι ότι χάνει τη ζωή που έχει μπροστά του. Διακρίνοντας το τέλος μακριά μπορεί να μας δώσει την ώθηση να γεμίσουμε τη ζωή που έχουμε, να δημιουργήσουμε καινούριες χαρές, να απολαύσουμε, να χορτάσουμε ότι έχουμε και να αλλάξουμε ότι μπορούμε. Όπως είπε κι ο Καζαντζάκης «Μια αστραπή η ζωή μας… μα προλαβαίνουμε».

Σοφία Μεσσάρη
Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών "Ψυχή τε και σώματι"