ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
επιλέξτε απο τις παρακάτω κατηγορίες

ΑΡΘΡΑ
ΟΜΙΛΙΕΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ. 

  

Διαταραχές Διατροφής: όταν οι ανάγκες της ψυχής ‘συναντούν’ τις ανάγκες του σώματος

Είναι η κοινή αντίληψη ότι τρώμε όταν πεινάμε και σταματάμε να τρώμε όταν χορτάσουμε. Όσοι τρώνε πολύ θεωρείται ότι το κάνουν γιατί κάποιος σωματικός λόγος τους το επιβάλει, όπως ο μεταβολισμός ή γενικά αυξημένη όρεξη. Όμως η διαδικασία της διατροφής δεν είναι μια καθαρά σωματική διαδικασία. Συχνά επηρεάζεται από ψυχολογικούς παράγοντες.

Ένα απλό παράδειγμα είναι κάποιος αγχωμένος ή με πεσμένη διάθεση που τρώει, όχι γιατί πεινάει, αλλά για να νιώσει καλύτερα. Σκεφτείτε τώρα μια γυναίκα που κάποιες μέρες δεν τρώει τίποτα ή σχεδόν τίποτα και άλλες μέρες καταβροχθίζει τεράστιες ποσότητες παχυντικών φαγητών μέχρι να τεντωθεί η κοιλιά της και να μην αντέχει άλλο. Αυτή η γυναίκα δεν τρώει για να καλύψει ανάγκες του σώματός της. Δεν ‘ακούει’ καν τι ζητάει το σώμα της, που στις μέρες της εξαντλητικής δίαιτας ζητάει φαγητό και στις βουλιμικές μέρες μπουκώνει και δυσανασχετεί από τις τεράστιες ποσότητες φαγητού που κυριολεκτικά «πετάει’ μέσα του. Παγιδευμένη σ’ αυτόν τον κύκλο διατροφής με τις εναλλασσόμενες ακραίες φάσεις τρώει για να καλύψει ψυχικές της ανάγκες. Προσπαθεί να εκτονώσει την ένταση που της προκαλούν καταπιεσμένα συναισθήματα όπως θυμός. Παλεύει απεγνωσμένα να γεμίσει με φαί το εσωτερικό κενό που νιώθει και να απαλύνει την βαθιά αίσθηση ότι δεν αξίζει.  Μπορεί ακόμη και να μπουκώνει τον εαυτό της για να τον τιμωρήσει για την αναξιότητά του. Η εμμονή της με το φαγητό και η απελπισμένη της προσπάθεια να δημιουργήσει μια τέλεια εξωτερική εικόνα δεν είναι παρά μια μάσκα που επιχειρεί να καλύψει το πόσο ‘άσχημη’ αισθάνεται εσωτερικά. Αυτή η προσπάθεια βεβαίως ενισχύεται από τις αξίες της σύγχρονης κοινωνίας που προωθεί το λεπτό γυναικείο κορμί σαν σύμβολο ομορφιάς και προσωπικής αξίας. Στην προσωπική της ιστορία η γυναίκα του παραδείγματος μεγάλωσε σε μια οικογένεια που δεν την φρόντισε σωστά συναισθηματικά. Διδάχτηκε από μικρή ότι δεν αξίζει και ότι για να είναι αρεστή πρέπει να ικανοποιεί τις επιθυμίες των άλλων και να παραμερίζει τις δικές της ανάγκες. Έτσι δεν έμαθε να φροντίζει τον εαυτό της, δεν αναγνωρίζει καν τις ανάγκες και επιθυμίες της. Μεγαλώνοντας, η σχέση με το σώμα της και συνεπακόλουθα με το φαγητό έγινε ο καθρέφτης της σχέσης της με τον εαυτό της. Δεν αφουγκράζεται και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σώματός της όπως δεν αναγνωρίζει και δεν καλύπτει τις ανάγκες του εαυτού της.

 Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση προβλημάτων διατροφής είναι η προσεκτική παρατήρηση και ανάλυση των συνθηκών που οδηγούν σε ακραίες συμπεριφορές όπως οι βουλιμικές κρίσεις. Η παρατήρηση βοηθάει το άτομο να αναγνωρίσει τις ψυχικές ανάγκες που καλύπτει η προβληματική διατροφή και ανοίγει τον δρόμο της προσωπικής αλλαγής, δρόμος που στην βάση του έχει την καλλιέργεια μιας σχέσης αγάπης και φροντίδας με τον εαυτό και συνεπακόλουθα με το σώμα μας.

 

Σοφία Μεσσάρη
Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι»