Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ. 

  

Πρόγραμμα Διαχείρισης του Στρες με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness)

Πατήστε εδώ για να δείτε ένα ντοκυμαντέρ που παρακολουθεί από κοντά μια ομάδα που κάνει το Πρόγραμμα Διαχείρισης του Στρες με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness Based Stress Reduction - MBSR) στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Μασαχουσέτης κάτω από την καθοδήγηση του θαυμάσιου Jon Kabat-Zinn.  

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να κατανοήσουν καλύτερα το νου τους και το εσωτερικό συναισθηματικό τους τοπίο. Σε όσους θέλουν να μάθουν έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των δυσκολιών που συναντούν, ώστε να ζουν με μεγαλύτερη πληρότητα και αποτελεσματικότητα, αντιμετωπίζοντας όλες τις προκλήσεις της ζωής.

 

 Τι είναι η Ενσυνειδητότητα (Mindfulness)

Η Ενσυνειδητότητα είναι μια στάση εγρήγορσης που μας επιτρέπει να παρατηρούμε τις δυσκολίες που βιώνουμε στο παρόν και τις εσωτερικές μας αντιδράσεις (αρνητικές σκέψεις, έντονα συναισθήματα)  σ’ αυτές τις δυσκολίες χωρίς να τις κρίνουμε, να ‘χανόμαστε’ μέσα τους ή να προσπαθούμε να τις αποφύγουμε. Άγκυρα σ’ αυτή τη διαδικασία αυτοπαρατήρησης είναι η αναπνοή και το σώμα

Η χρησιμότητα της Ενσυνειδητότητας σε καταστάσεις στρες είναι ότι καλλιεργεί έναν εσωτερικό ‘χώρο’ νηφαλιότητας στο μέσο της ‘τρικυμίας’, που μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε τις εσωτερικές μας αντιδράσεις με σεβασμό και ενδιαφέρον αλλά και με κάποια αποστασιοποίηση. Να μην ‘κολλάμε’, ούτε να παρασυρόμαστε από αρνητικές σκέψεις και να μην χανόμαστε ή αντιδρούμε παρορμητικά όταν βιώνουμε δυνατά συναισθήματα, όπως άγχος, θλίψη, θυμό.  

Η Ενσυνειδητότητα έχει σαν βάση τον διαλογισμό (meditation), πρακτική που προήλθε από τη βουδιστική φιλοσοφία και ενσωματώθηκε στο χώρο της ψυχοθεραπείας στις ομάδες Mindfulness από Αμερικανούς και Βρετανούς ψυχοθεραπευτές/ερευνητές με πολύ θετικά αποτελέσματα τα τελευταία 20-25 χρόνια.  

Το πρόγραμμα «Διαχείρισης του Στρες με Ενσυνειδητότητα» που ακολουθούμε στο Κέντρο «Ψυχή τε και σώματι» βασίζεται στο πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Στρες με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness-based Stress Reduction/MBSR) που ανέπτυξε ο Dr. Jon Kabat-Zinn στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ΗΠΑ και στο πρόγραμμα Γνωσιακής Θεραπείας με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness-based Cognitive Therapy/MBCT) που ανέπτυξε ο Mark Williams και οι συνεργάτες του στη Μεγάλη Βρετανία. 

Δομή του προγράμματος

Το πρόγραμμα διδάσκεται στο πλαίσιο 8 εβδομαδιαίων ομαδικών συναντήσεων 2 φορές τον χρόνο στο Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών "Ψυχή τε και σώματι".  Για να πληροφορηθείτε για τον χρόνο έναρξης του επόμενου κύκλου, απευθυνθείτε στα Νέα της ιστοσελίδας ή επικοινωνείστε με το Κέντρο. 

Συντονίστρια των ομάδων είναι η Σοφία Μεσσάρη, Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου. 

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Κόστος

Το κόστος συμμετοχής είναι 200 Ευρώ.  Συμπεριλαμβάνει τις 8 ομαδικές συνεδρίες, διανομή γραπτού υλικού και CDs με πρακτικές για άσκηση στο σπίτι. 

Αν ενδιαφέρεστε να πάρετε μέρος στο πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Σοφία Μεσσάρη στο 25411 00434 ή 6957085624 για να κανονίσετε προσωπική δωρεάν συνάντηση με την ίδια, όπου θα συζητηθούν το περιεχόμενο και η σκοπιμότητα  του προγράμματος και το κατά πόσο είναι κατάλληλο για σας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και δεν θα υπάρχει δυνατότητα ένταξης σε αυτό μετά την ημερομηνία έναρξής του.