Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ. 

  

Πρόγραμμα Διαχείρισης του Στρες με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness)

Πατήστε εδώ για να δείτε ένα ντοκυμαντέρ που παρακολούθησε από κοντά μια από τις αρχικές ομάδες που έκαναν το Πρόγραμμα Διαχείρισης του Στρες με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness Based Stress Reduction - MBSR) στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Μασαχουσέτης κάτω από την καθοδήγηση του θαυμάσιου Jon Kabat-Zinn.  

 

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να κατανοήσουν καλύτερα το νου τους και το εσωτερικό συναισθηματικό τους τοπίο. Σε όσους θέλουν να μάθουν έναν διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των δυσκολιών που συναντούν, ώστε να ζουν με μεγαλύτερη πληρότητα και αποτελεσματικότητα, αντιμετωπίζοντας όλες τις προκλήσεις της ζωής.

Τι είναι η Ενσυνειδητότητα (Mindfulness)

Η Ενσυνειδητότητα μπορεί να οριστεί σαν επίγνωση από στιγμή σε στιγμή. Είναι να παρατηρούμε εσκεμμένα και χωρίς κριτική το σώμα, το μυαλό μας και τον κόσμο γύρω μας. Να επιτρέπουμε στην εμπειρία μας να ξεδιπλώνεται από στιγμή σε στιγμή και να τη δεχόμαστε όπως είναι, χωρίς επικριτική διάθεση και με περισσότερη επιείκεια προς τον εαυτό μας.

Με τις πρακτικές Eνσυνειδητότητας (Mindfulness) καλλιεργούμε μια στάση ζωής που μας βοηθά να βγαίνουμε από τον ‘αυτόματο πιλότο», να είμαστε πιο παρόντες, πιο ενήμεροι γι’ αυτό που μας συμβαίνει κάθε στιγμή –εντός μας και εκτός μας- και ταυτόχρονα να το προσεγγίζουμε με μια διάθεση καλοσύνης και αποδοχής. Η χρησιμότητα της Ενσυνειδητότητας σε καταστάσεις στρες είναι ότι καλλιεργεί έναν εσωτερικό ‘χώρο’ νηφαλιότητας στο μέσο της ‘τρικυμίας’. Μας μαθαίνει να παρατηρούμε τις δυσκολίες που βιώνουμε στο παρόν και τις εσωτερικές μας αντιδράσεις (σκέψεις, έντονα συναισθήματα, αισθήσεις)  σ’ αυτές τις δυσκολίες χωρίς να τις κρίνουμε, να ‘χανόμαστε’ μέσα τους ή να αντιδρούμε παρορμητικά προσπαθώντας να τις αποφύγουμε. 

Στο Κέντρο «Ψυχή τε και σώματι» διδάσκονται και τα δύο βασικά προγράμματα Mindfulness: το Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Στρες με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness-based Stress Reduction/MBSR) που ανέπτυξε ο Dr. Jon Kabat-Zinn στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ΗΠΑ και το πρόγραμμα Γνωστικής Θεραπείας με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness-based Cognitive Therapy/MBCT) που ανέπτυξε ο Mark Williams και οι συνεργάτες του στη Μεγάλη Βρετανία. 

Τα προγράμματα Mindfulness (MBSR & MBCT) είναι ευρέως αναγνωρισμένα στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία για την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση ψυχικών συμπτωμάτων όπως άγχος και κατάθλιψη, σωματικών προβλημάτων όπως πόνος αλλά και γενικότερα για τη βελτίωση της εσωτερικής ισορροπίας και ευεξίας.

 

Δομή του προγράμματος

Το πρόγραμμα διδάσκεται στο πλαίσιο 8 εβδομαδιαίων ομαδικών συναντήσεων στο Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών "Ψυχή τε και σώματι" στην Ξάνθη και στη Θεσσαλονίκη. 

Συντονίστρια των ομάδων είναι η Σοφία Μεσσάρη, Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια & Πιστοποιημένη Δασκάλα Mindfulness από το Centre of Mindfulnes Research & Practice του Πανεπιστημίου Bangor της Μ. Βρετανίας. 

Για να πληροφορηθείτε για τον χρόνο έναρξης των επομένων κύκλων, επικοινωνείστε με τη Σοφία Μεσσάρη στο 25411 00434 ή 6957085624, ή παρακολουθείτε τις σελίδες Facebook: Mindfulness Xanthi ή Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών "Ψυχή τε και σώματι". 

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Κόστος

Το κόστος συμμετοχής είναι 250 Ευρώ.  Συμπεριλαμβάνει τις 8 ομαδικές συνεδρίες, μία ημέρα Εντατικής Πρακτικής (All Day Practice), διανομή γραπτού υλικού και ηχητικά αρχεία πρακτικών για άσκηση στο σπίτι. Το κόστος για ανέργους και φοιτητές είναι 200 Ευρώ. Για τους τρόπους πληρωμής απευθυνθείτε στη Σοφία Μεσσάρη. 

Αν ενδιαφέρεστε να πάρετε μέρος στο πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Σοφία Μεσσάρη για να κανονίσετε προσωπική δωρεάν συνάντηση με την ίδια, όπου θα συζητηθούν το περιεχόμενο και η σκοπιμότητα  του προγράμματος και το κατά πόσο είναι κατάλληλο για σας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης σε αυτό μετά την ημερομηνία έναρξής του.