Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ. 

  

Πρόγραμμα Διαχείρισης του Στρες με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness)

Πατήστε εδώ για να δείτε ένα ντοκυμαντέρ που παρακολούθησε από κοντά μια από τις αρχικές ομάδες που έκαναν το Πρόγραμμα Διαχείρισης του Στρες με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness Based Stress Reduction - MBSR) στην Πανεπιστημιακή Κλινική της Μασαχουσέτης κάτω από την καθοδήγηση του θαυμάσιου Jon Kabat-Zinn.  

 

 

Σε ποιους απευθύνεται

Εντατικό βιωματικό ομαδικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν να διαχειρίζονται καλύτερα το στρες στη ζωή τους και να καλλιεργήσουν ισορροπημένες σχέσεις με τον εαυτό τους και τους γύρω τους. 

Επίσης, η ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος 8 βδομάδων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα επαγγελματικής πιστοποίησης στις εφαρμογές Ενσυνειδητότητας (Mindfulness Training Pathway).

Σημειώστε ότι στην Ελλάδα έχουμε ήδη ξεκινήσει, σε συνεργασία με το Centre for Mindfulness Research & Practice του Πανεπιστημίου Bangor της Μ. Βρετανίας, διαδικτυακά και δια ζώσης, προγράμματα εκπαίδευσης επαγγελματιών εφαρμογών Ενσυνειδητότητας (Mindfulness).

 

 Τι είναι το Mindfulness (Ενσυνειδητότητα)

Το Mindfulness είναι ένας τρόπος προσέγγισης της εμπειρίας και της ζωής μας γενικότερα που βασίζεται στην επικέντρωση στο παρόν, την παρατήρηση χωρίς επίκριση και την αποδοχή. Μας βοηθά να βγαίνουμε από τον αυτόματο πιλότο και να είμαστε παρόντες στη ζωή μας, να συνδεόμαστε ουσιαστικά με τον εαυτό μας και τους άλλους. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση του στρες και μας μαθαίνει να ανταποκρινόμαστε στις δυσκολίες της ζωής με νηφαλιότητα και σύνεση.

Τα προγράμματα Mindfulness είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα και καταξιωμένα παγκοσμίως για την αποτελεσματικότητα τους:

  • στην αντιμετώπιση του στρες, άγχους και κατάθλιψης
  • στην βελτίωση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας
  • στην αύξηση της συγκέντρωσης, της προσοχής και πνευματικής διαύγειας
  • στην ενίσχυση της συναισθηματικής μας ισορροπίας και της ψυχικής μας ανθεκτικότητας

Τα προγράμματα εφαρμόζονται σε νοσοκομεία, κέντρα ψυχικής υγείας, σχολεία, πανεπιστήμια και μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως.

Δομή του προγράμματος

Το πρόγραμμα διδάσκεται στο πλαίσιο 10 ομαδικών συναντήσεων: Εισαγωγικό Σεμινάριο, 8 ομαδικές συνεδρίες του προγράμματος και Ημέρα Εντατικής Πρακτικής. Διδάσκεται δια ζώσης στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στην Θεσσαλονίκη και διαδικτυακά (online) σε συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Συντονίστρια των ομάδων είναι η Σοφία Μεσσάρη, Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια και Πιστοποιημένη Δασκάλα προγραμμάτων Mindfulness από το Πανεπιστήμιο Bangor της Μ. Βρετανίας. 

Η Σοφία Μεσσάρη έχει λάβει την Ανώτατη Πιστοποίηση Διδασκαλίας και για τα δύο βασικά προγράμματα Mindfulness: το Πρόγραμμα Διαχείρισης του Στρες με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness-based Stress Reduction/MBSR) που ανέπτυξε ο Dr. Jon Kabat-Zinn στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ΗΠΑ και το πρόγραμμα Γνωσιακής Θεραπείας με Ενσυνειδητότητα (Mindfulness-based Cognitive Therapy/MBCT) που ανέπτυξε ο Mark Williams και οι συνεργάτες του στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει εκπαιδευτεί από το Πανεπιστήμιο του Bangor σαν Επόπτρια δασκάλων Mindfulness και από το Oxford Mindfulness Centre της Μ. Βρετανίας στη διδασκαλία των προγραμμάτων Βρίσκοντας Εσωτερική Γαλήνη μέσω Ενσυνειδητότητας σε έναν Ξέφρενο Κόσμο (Mindfulness: Finding Peace in a Frantic World) και Ζώντας μια Ζωή με Ενσυνειδητότητα: Πρόγραμμα Εμβάθυνσης στο Mindfulness (Taking it Further: Mindfulness for Life). Είναι μέλος του Mindfulness Directory (https://www.mindfuldirectory.org/) και του ACCESS MBCT, Διεθνούς Μητρώου Πιστοποιημένων Επαγγελματιών εκπαιδευμένων στη Γνωσιακή Θεραπεία βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα (MBCT) (https://www.accessmbct.com/).

Προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα Mindfulness δια ζώσης στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη καθώς και online σε συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Προσφέρει εποπτεία σε επαγγελματίες που χρησιμοποιούν Mindfulness στη δουλειά τους και σε δασκάλους προγραμμάτων Mindfulness. Από το φθινόπωρο 2022 σε συνεργασία με το Centre for Mindfulness Research & Practice (CMRP) του Πανεπιστημίου Bangor & το Mindfulness Network της Βρετανίας οργανώνει στην Ελλάδα εκπαιδευτικά προγράμματα επαγγελματικής πιστοποίησης στις εφαρμογές ενσυνειδητότητας (Mindfulness Training Pathway) , με την πρόθεση στο μέλλον αυτή η εκπαίδευση να προσφέρεται στην Ελλάδα στα Ελληνικά.

Για να πληροφορηθείτε για τον χρόνο έναρξης των επόμενων κύκλων, επικοινωνείστε με τη Σοφία Μεσσάρη στο 25411 00434 & 6957085624 ή παρακολουθείτε τη σελίδα Facebook Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών "Ψυχή τε και σώματι".

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Κόστος

Το κόστος συμμετοχής είναι 300 Ευρώ.  Για την Πολιτική Πληρωμών και Ακυρώσεων διαβάστε εδώ. 

Αν ενδιαφέρεστε να πάρετε μέρος στο πρόγραμμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Σοφία Μεσσάρη για να κανονίσετε προσωπική δωρεάν συνάντηση με την ίδια, όπου θα συζητηθούν το περιεχόμενο και η σκοπιμότητα  του προγράμματος και το κατά πόσο είναι κατάλληλο για σας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. 

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης σε αυτό μετά την ημερομηνία έναρξής του.