Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ. 

  

Mindfulness retreat στην Ελλάδα με τη Rebecca Crane

 

 Ανακαλύπτοντας την Ηρεμία Μέσα μας

Ένα δια ζώσης mindfulness retreat στη Β. Ελλάδα

4-8 Σεπτεμβρίου 2023

 

Διοργάνωση: Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών & Mindfulness "Ψυχή τε και σώματι", Ξάνθη.

Περιγραφή

Σε αυτό το πενθήμερο retreat οι εξασκούμενοι στην ενσυνειδητότητα (mindfulness practitioners) στον Ελλαδικό χώρο, θα έχουν την πολύτιμη ευκαιρία να συγκεντρωθούν και να εμβαθύνουν στην πρακτική τους μαζί, μέσα στο υποστηρικτικό περιβάλλον μίας κοινότητας. Η δομή και οργάνωση του retreat θα εξασφαλίσουν ένα ασφαλές περιβάλλον υποστήριξης της εσωτερικής διαδικασίας του να «ανακαλύψουμε την ηρεμία μέσα μας». Το residential retreat προσφέρει μοναδικές συνθήκες και ευκαιρίες για να καλλιεργήσουμε μια συνέχεια στην πρακτική mindfulness, επιτρέποντάς μια εις βάθος κατανόηση για το πώς λειτουργούν η καρδιά, ο νους και το σώμα μας.

Το retreat θα διαμορφωθεί γύρω από το Βουδιστικό ψυχολογικό πλαίσιο των τεσσάρων Θεμελιωδών Πυλώνων της Ενσυνειδητότητας (Four Foundations of Mindfulness), παράλληλα αντλώντας από τις σύγχρονες γνώσεις και αντιλήψεις στις οποίες βασίζονται τα προγράμματα mindfulness. Θα μελετήσουμε πώς αυτές οι διδασκαλίες και πρακτικές μπορούν να μας δώσουν εφόδια σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο, και πώς η συμβολή του καθενός μας μέσα από τη ζωή και δουλειά μας στον κόσμο μπορεί να θρέφεται από αυτήν την συνεχιζόμενη δέσμευσή μας στην πρακτική.

Θα κάνουμε πρακτική και θα ‘χτίσουμε πάνω’ στις μορφές διαλογισμού των προγραμμάτων Mindfulness-Based Stress Reduction/ Mindfulness-Based Cognitive Therapy. Θα υπάρχουν περίοδοι καθοδηγούμενης και μη καθοδηγούμενης πρακτικής καθιστού και ξαπλωμένου διαλογισμού, περπατήματος και πρακτικών κίνησης, ευκαιρίες για ανεπίσημη πρακτική, και χρόνος για συνάντηση με τις εκπαιδεύτριες. Το retreat θα περιλαμβάνει επίσης μικρές περιόδους καθοδηγούμενης διαπροσωπικής πρακτικής mindfulness.

Το retreat θα περιλαμβάνει:

-        Ένα υποστηρικτικό πλαίσιο σιωπής για να επιτρέψει στους συμμετέχοντες να συνδεθούν πλήρως με την εσωτερική τους εμπειρία

-        Περιόδους καθοδηγούμενης και αυτο-καθοδηγούμενης πρακτικής

-        Ομιλίες σε θεματικές πρακτικής

-        Σύντομες περιόδους σε διάδες και μικρές ομάδες, όπου θα μπείτε, με φροντίδα, στη διαδικασία του να μιλάτε και να ακούτε mindfully (διαδικασία που αντλεί από στοιχεία insight dialogue πρακτικής).

-        Χρόνο για ανεπίσημη πρακτική mindfulness ανάμεσα στις οργανωμένες συνεδρίες – συμπεριλαμβάνοντας και αρκετό χρόνο για αυτοφροντίδα όπως ξεκούραση και άσκηση

-        Ευκαιρίες για συζητήσεις και απορίες σε ομαδικές συναντήσεις με τις εκπαιδεύτριες

-        Ατομικές συναντήσεις με τις εκπαιδεύτριες αν χρειάζεται

-        Τακτική ήπια mindful κίνηση (qi gong και γιόγκα) και κατανόηση μέσα από αυτήν των τρόπων με τους οποίους το σώμα, καρδιά και νους μπορούν να αλληλοστηρίζονται στην καλλιέργεια των στάσεων που διερευνούμε

Δεν χρειάζεται κάποιο συγκεκριμμένο επίπεδο υγείας ή φυσικής κατάστασης για αυτό.

 

Για ποιούς είναι το retreat;

Αυτό το retreat είναι κατάλληλο για άτομα που έχουν παρακολουθήσει πρόγραμμα 8 βδομάδων Διαχείρισης του Στρες με Ενσυνειδητότητα (MBSR) /Γνωσιακής Θεραπείας με Ενσυνειδητότητα (MBCT) ή κάποιο άλλο παρόμοιο πρόγραμμα Mindfulness. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που διδάσκουν ή εκπαιδεύονται για να διδάξουν mindfulness προγράμματα  - καλύπτει μερικώς τις απαιτήσεις για retreats της Πορείας Εκπαίδευσης Δασκάλων Mindfulness (Teacher Training Pathway) – αλλά και για αυτούς που χρησιμοποιούν το mindfulness στην δουλειά τους. Είναι επίσης ιδανικό για άτομα που απλά θέλουν να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν την προσωπική τους πρακτική. 

 

Γλώσσα

Η επίσημη γλώσσα του retreat  θα είναι η Αγγλική. Δεν θα υπάρχει επίσημη μετάφραση στα Ελληνικά αλλά η Σοφία Μεσσάρη θα είναι διαθέσιμη για να βοηθήσει με γλωσσικές επεξηγήσεις, αν κάποιες φορές χρειαστεί, και θα καθοδηγήσει κάποιες από τις πρακτικές στα  Ελληνικά.

 

Ώρες

Το retreat θα ξεκινήσει στις 4 μμ τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου και θα τελειώσει στις 12:30, ακολουθούμενο από μεσημεριανό, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023.

Οι ώρες αναφέρονται σε Ελληνική ώρα.

 

Διαδικασία κράτησης

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε με τη Σοφία Μεσσάρη στο 6957085624 ή στο email sophiamessari@gmail.com. Για δήλωση συμμετοχής συμπληρώνετε τη φόρμα αίτησης και τη στέλνετε στη Σοφία Μεσσάρη. 

 

Κόστος

Το συνολικό κόστος του retreat είναι 760 ευρώ. Αυτό συμπεριλαμβάνει τη διδασκαλία και έξοδα διαμονής και φαγητού των συμμετεχόντων (τρία γεύματα και ροφήματα μέσα στην ημέρα) στο retreat centre για 5 μέρες.

Η κράτηση γίνεται με κατάθεση προκαταβολής 200 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό. Τα υπόλοιπα χρήματα μπορούν να δοθούν σε δόσεις μέχρι το καλοκαίρι 2023. Για λεπτομέρειες επικοινωνείστε με τη Σοφία Μεσσάρη και διαβάστε την Πολιτική Πληρωμών και Ακυρώσεων.

 

Τι να φέρετε/να φορέσετε

Καλό είναι να φέρετε μαζί σας ό,τι χρειάζεστε για την επίσημη πρακτική σας (όπως μαξιλάρι διαλογισμού, σκαμνάκι, στρωματάκι γιόγκας, κουβέρτα). Είναι περιορισμένα αυτά που θα είναι διαθέσιμα στον χώρο που θα μας φιλοξενήσει.  

 

Ο χώρος του retreat

Ο θαυμάσιος χώρος του ξενοδοχείου Hotel Vaela, πάνω στο βουνό στο Ελατοχώρι Πιερίας, περίπου μιάμιση ώρα από τη Θεσσαλονίκη. https://www.vaelahotel.com/

 

Οι εκπαιδεύτριες

Το retreat θα διδάξει η Prof Rebecca Crane με στήριξη από την Δρ Σοφία Μεσσάρη.

Η Rebecca Crane (PhD) διευθύνει το Centre for Mindfulness Research & Practice (CMRP) του Πανεπιστημίου Bangor της Μ. Βρετανίας. Είναι διεθνώς καταξιωμένη σαν ακαδημαϊκός, ομιλήτρια και εκπαιδεύτρια σε mindfulness εργαστήρια και retreats. Η έρευνα της εστιάζει στο πώς τα mindfulness προγράμματα μπορούν να εφαρμοστούν με ακεραιότητα σε διάφορα κοινωνικά πλαίσια, και πώς μπορούν να στηρίξουν την εσωτερική αλλαγή που συμβάλλει σε συλλογικές και συστημικές κοινωνικές μεταβολές προς έναν πιο δίκαιο και βιώσιμο κόσμο. Ολοκλήρωσε το Bodhi College dharma teacher training το 2022. Είναι συγγραφέας του Mindfulness-Based Cognitive Therapy Distinctive Features, 2017, συν-συγγραφέας του Mindfulness-Based Cognitive Therapy with People at Risk of Suicide, 2017, και συν-εκδότρια του Essential Resources for Mindfulness Teachers, 2021. Είναι Principal Fellow with the Higher Education Academy.

Σοφία Μεσσάρη (DClinPsych) είναι Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια και Πιστοποιημένη Δασκάλα προγραμμάτων Mindfulness από το Centre for Mindfulness Research & Practice (CMRP) του Πανεπιστημίου Bangor. Ίδρυσε και διευθύνει το Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών & Mindfulness «Ψυχή τε και σώματι» στην Ξάνθη. Προσφέρει ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες καθώς και ομαδικά προγράμματα Mindfulness, δια ζώσης στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη και στην Θεσσαλονίκη καθώς και online. Έχει εκπαιδευτεί από το Bangor University σαν Επόπτρια δασκάλων Mindfulness.  Είναι μέλος του Mindfulness Directory https://www.mindfuldirectory.org/ και  της διεθνούς λίστας επαγγελματιών ACCESS MBCT https://www.accessmbct.com/.  Από το φθινόπωρο 2022 σε συνεργασία με το Bangor University Mindfulness Centre & το Mindfulness Network οργανώνει στην Ελλάδα Προγράμματα Εκπαίδευσης Δασκάλων Mindfulness, με την πρόθεση στο μέλλον αυτή η εκπαίδευση να προσφέρεται στην Ελλάδα στα Ελληνικά.