Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερωτικά email για δραστηριότητες & εκδηλώσεις του Κέντρου Ψυχή τε και σώματι, εγγραφείτε στη λίστα μας μέσω της φόρμας εδώ. 

  

Εισαγωγικό σεμινάριο στο Mindfulness στη Θεσσαλονίκη

Εισαγωγικό σεμινάριο στην Ενσυνειδητότητα (Mindfulness)

Χ.Α.Ν.Θ., Θεσσαλονίκη  - 15 Οκτωβρίου 2017, 18:30-20:30.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τι είναι η Eνσυνειδητότητα (Mindfulness)

Η Eνσυνειδητότητα (Mindfulness) είναι η καλλιέργεια μιας στάσης ζωής που μας βοηθά να βγαίνουμε από τον ‘αυτόματο πιλότο», να είμαστε πιο παρόντες, πιο ενήμεροι γι’ αυτό που μας συμβαίνει κάθε στιγμή –εντός μας και εκτός μας- και ταυτόχρονα να το προσεγγίζουμε με μια διάθεση καλοσύνης και αποδοχής. Η χρησιμότητα της Ενσυνειδητότητας σε καταστάσεις στρες είναι ότι καλλιεργεί έναν εσωτερικό ‘χώρο’ νηφαλιότητας στο μέσο της ‘τρικυμίας’. Μας μαθαίνει να παρατηρούμε τις δυσκολίες που βιώνουμε στο παρόν και τις εσωτερικές μας αντιδράσεις (σκέψεις, έντονα συναισθήματα, αισθήσεις)  σ’ αυτές τις δυσκολίες χωρίς να τις κρίνουμε, να ‘χανόμαστε’ μέσα τους ή να αντιδρούμε παρορμητικά προσπαθώντας να τις αποφύγουμε. Άγκυρα σ’ αυτή τη διαδικασία αυτοπαρατήρησης είναι η αναπνοή και το σώμα.

Τα προγράμματα Mindfulness(Mindfulness-basedStressReduction/MBSR & (Mindfulness-basedCognitiveTherapy/MBCT) είναι ευρέως αναγνωρισμένα στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία για την αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση ψυχικών συμπτωμάτων όπως άγχος και κατάθλιψη, σωματικών προβλημάτων όπως πόνος αλλά και γενικότερα για τη βελτίωση της εσωτερικής ισορροπίας και ευεξίας.

Το εισαγωγικό σεμινάριο θα δώσει μια γεύση σε όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για την Ενσυνειδητότητα ή σκέφτονται να παρακολουθήσουν ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται στη Θεσσαλονίκη.

Το σεμινάριο διοργανώνεται απότο Αθηναϊκό Κέντρο Ενσυνειδητότητας (Athens Mindfulness Centre) & το Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι», Ξάνθη. Πληροφορίες στην Facebook σελίδα του Athens Mindfulness Centre  και για το Ψυχή τε και σώματι στην ιστοσελίδα www.ptks.gr και την facebook σελίδα Mindfulness Xanthi.

Εισηγήτριες:

Η Δρ Μαρία Ηλιοπούλου (DClinPsych, CPsychol) είναι Κλινική Ψυχολόγος και δουλεύει στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας τα τελευταία 20 χρόνια. Μελετά και εξασκεί την Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) από το 1998 και τα τελευταία 17 χρόνια εκπαιδεύει επαγγελματίες στην Ενσυνειδητότητα στα πλαίσια του Βρετανικού Συστήματος Υγείας και του Κέντρου Ενσυνειδητότητας Λονδίνου του οποίου είναι και ιδρυτικό μέλος. Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση της στην Ενσυνειδητότητα στο Κέντρο για την Ενσυνειδητότητα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ) με τους J. Kabat-Zinn, S. Santorelli, F. Meleo-Meyer, M.Blaker. Επίσης έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια πρακτικής εξάσκησης (retreats) Ενσυνειδητότητας στα Gaia House, Plum Village και Omega Institute. Είναι επαγγελματικό μέλος του Βρετανικού Συμβουλίου Επαγγελματιών Υγείας (British Health & Care Professionals Council). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την εφαρμογή της ενσυνειδητότητας σε περιπτώσεις κρίσεων και ψυχωσικών επεισοδίων, επαγγελματικής εξουθένωσης και ευημερίας (wellbeing) των επαγγελματιών υγείας. Είναι συνιδρίτρια του Athens Mindfulness Centre και προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα Ενσυνειδητότητας στην Ελλάδα από το 2007.  Το 2016 σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας πρόσφερε το πρώτο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Ενσυνειδητότητα στη Θεσσαλονίκη.

H Δρ Σοφία Μεσσάρη (DClinPsych, MScFamTh, CPsychol) είναι Κλινική Ψυχολόγος & Οικογενειακή Θεραπεύτρια. Για 10 χρόνια (1997-2007) εργάστηκε σε διεπιστημονικές ομάδες ψυχικής υγείας του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Λονδίνο. Το 2012 ίδρυσε το Κέντρο Ψυχολογικών Θεραπειών «Ψυχή τε και σώματι» στην Ξάνθη, του οποίου και είναι επιστημονική υπεύθυνη. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ) και της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Οικογενειακής Θεραπείας (European Family Therapy Association, EFTA). Έλαβε τη βασική της εκπαίδευση στην Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) στο πανεπιστήμιο Bangor της Ουαλίας και έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά Mindfulness retreats με το Κέντρο Γνωστικής Ψυχοθεραπείας της Οξφόρδης (Oxford Cognitive Therapy Centre) και στο Gaia House στην Αγγλία. Προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα Ενσυνειδητότητας στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη και στην Θεσσαλονίκη.

.